Het houden van Fazanten -
door Norbert en Rita Lecointre - Vanmassenhove

 


Met deze goudfazant/geel werden Norbert en Rita
Provinciaal Kampioen op de TT 2001 in Brugge.

Het houden van fazanten kan als hobby of als schoonheid in de volière gehouden worden. Er zijn heel veel soorten fazanten. Namelijk: geelgoud, goud, koning en bruinoorfazanten. Elk worden ze best in een afzonderlijk park gebracht, daar ze elk een verschillend karakter hebben. De ruimte van hun park mag 10m² op 2m hoog zijn, liefst draad met geen al te grote kotjes. Langs boven wordt best nylondraad voorzien, hiervoor wordt het wegvliegen tegen gehouden. Deze nylondraad is te verkrijgen in de handel.Wanneer ze in een volière zitten kan je er ook andere vogels bijsteken. Zoals; kanaries, duiven en kwartels. Het eten en drinken wordt liefst in afzondering geplaatst, zodat het beschermd is tegen weer en wind. De bodem mag met gras of zand bedekt zijn, ook houden ze van wat beplanting waar ze in kunnen slapen. Een stok is ook een goede plaatst voor de fazant om op te slapen.
De paarperiode begint van maart tot juli. Deze periode hangt af van het mooie weer. Bij veel soorten zoal; goud, geel en lady fazanten wordt er om de 2 dagen een ei gelegd. het aantal eieren kan oplopen tot een 12 tal. Eens de eieren allen tezamen liggen wordt er aan de broedperiode begonnen. En dat duurt ongeveer +/- 24 dagen. Broed de fazant zijn eieren zelf niet uit, dan kan je de eieren in een broedkast leggen. De broedtijd is ongeveer hetzelfde.

Wanneer de kuikens er zijn, eten en drinken ze zelf vanaf de tweede dag. Er wordt aangeraden eerst fazantenmeel en drinkwater te geven. Het drinkbakje mag niet te groot zijn, zodat ze er niet in verdrinken. Wanneer ze worden uitgebroed in de broeikast mag je ze na de tweede dag er uithalen en onder een speciale gloeilamp plaatsen, zodat ze warm gehouden worden. de periode onder de lamp kan enkele weken duren tot ze een bepaalde grootte hebben. Tot ze geen verwarming meer nodig hebben en ze buiten kunnen. Wanneer de kuikens ouder worden is er gevaar dat ze naar elkaar pekken. Daarom bestaat er in de handel een speciale bril om het pikken te voorkomen.

De fazant kan ook soms geplaatst worden door de wormziekte. Daarom wordt aangeraden om 2 à 3 maal per jaar t ontwormen. Het nodige product is te verkrijgen bij de veearts. De symptomen van de wormziekte is: dat ze helemaal in mekaar kruipen (in een bolletje) en magerder worden. De voeding van de grote fazanten is; fazanten- of kwartelkorrels en regelmatig proper water en ook wat gras. Zo wanneer iemand een fazant wil houden, koop die dan liefst bij een liefhebber. Dan is het dier met veel liefde en zorg gekweekt.

Ik zal maar eindigen met deze korte samenvatting en hoop dat je wat meer duidelijkheid hebt gekregen over het kweken van deze prachtige dieren.